Címkép: a JS Mogami és JS Kumano hajók Yokosuka kikötőben 2022. május 19. Forrás: Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők

A japán védelmi minisztérium a valaha volt legnagyobb költségvetést kérte a 2024-es pénzügyi évre

Augusztus 31-én a tokiói védelmi minisztérium 7,74 billió jent (53 milliárd dollárt) kért a 2024-es pénzügyi évre, ami az eddigi legnagyobb költségvetési igény, mivel Japán a második világháború vége óta a legsúlyosabb és legösszetettebb biztonsági környezettel néz szembe.

A kérés, amely óriási, 13,4 százalékos növekedést jelent a jelenlegi költségvetéshez képest, a 12. egymást követő emelkedés. A tendencia akkor kezdődött, amikor a néhai miniszterelnök, Abe Sindzó, 2012 decemberében visszatért a hatalomba. Kishida Fumio jelenlegi miniszterelnök – aki Abe-hez hasonlóan a Liberális Demokrata Párthoz (LDP) is tartozik – megfogadta. hogy „alapvetően megerősíti a Japán védelmi képességeit a következő öt évben”.

A költségvetési kérelmet elküldik a Pénzügyminisztériumnak, hogy mérlegelje, elemezze azt, mielőtt december végén arról döntés születik. Szinte biztosra vehető, hogy a jövő évi költségvetés a valaha volt legnagyobb lesz, zsinórban a tizedik éve, hogy rekordmagasságú védelmi költségvetést írnak elő.

A költségvetési terv hét kulcsfontosságú pillért sorol fel „Japán védelmi képességeinek drasztikus megerősítéséhez szükséges erőfeszítésekhez”.

Ezek a következők:

  1. „stand-off védelmi képességek javítása”, mint például a nagyobb hatótávolságú rakéták tömeggyártása; 
  2.  „átfogó légi- és rakétavédelmi képességek növelése”; 
  3.  „pilóta nélküli eszközök védelmi képességének növelése”; 
  4.  „tartományok közötti működési képességek javítása” az űrben, a kibertérben és az elektromágneses tartományokban; 
  5.  „irányítási és vezérlési, valamint a hírszerzéssel kapcsolatos funkciók javítása”; 
  6.  „manőverezési és bevetési képesség javítása” csapatok és utánpótlás küldésére a konfliktus helyszínére, frontvonalába;
  7.  „fenntarthatóság és rugalmasság növelése”.

Ami az első pillért illeti, a minisztérium 755,1 milliárd jent (5,18 milliárd dollárt) kért egy sor saját gyártású rakéta kifejlesztésére és gyártására, hogy ellencsapási képességeket szerezzenek az ellenséges bázisok ellen. Ez azt a decemberi döntést követi, amely szerint Japán nagy hatótávolságú csapásmérő képességet kíván megvalósítani , amint azt az új nemzetbiztonsági stratégia is tükrözi.

A fejlesztési terv szerint legalább 10 fajta rakétát vezetnének be Japán elrettentésének erősítésére, beleértve a szárazföldről, tengerről és levegőből indítható hiperszonikus és siklórakétákat.

A terv vázlata szerint a minisztérium célja olyan hiperszonikus irányított rakéták bevetése, amelyek legalább ötszöröse a hangsebességnek repülni képesek 2028-tól vagy későbbi költségvetéstől, valamint nagy sebességű siklóbombákat, amelyeket távoli szigetek védelmére lehetne használni 2030-tól vagy későbbi költségvetéstől.

Az ellentámadási képességek birtoklását valószínűleg a felülvizsgált Nemzetbiztonsági Stratégia írja elő, amelyet decemberben fogad el a kabinet.

A második pillérben a védelmi minisztérium 1,27 billió jent kért az ország integrált légi- és rakétavédelmi rendszerének (IAMD – Integrated Air and Missile Defence) megerősítésére, amely rendszert az Egyesült Államok hadserege már bevezetett a Kína, Észak-Korea és Oroszország által jelentett növekvő légi fenyegetés ellen.

A minisztérium Felvásárlási, Technológiai és Logisztikai Ügynöksége (ATLA) 72,6 milliárd jent kért, hogy az Egyesült Királysággal és Olaszországgal együttműködve előmozdítsa a következő generációs vadászgép-programját. Azt tervezi, hogy folytatja a jövőbeli vadászgép törzs alaptervének és hajtóműveinek részletes terv kidolgozását.

Az ATLA emellett 18,4 milliárd jent kért egy új, közepes hatótávolságú levegő-levegő irányított rakéta hazai fejlesztésére, amelyet a következő generációs vadászgépbe telepítenek, amely a Japán Légi Önvédelmi Erők F2-es vadászgépének utódja lesz.

A JASDF 107,7 milliárd jent kért további nyolc Lockheed Martin F-35A Lightning II közös csapásmérő vadászrepülőgép megvásárlására, és 125,6 milliárd jent további hét F-35B Lightning többcélú vadászrepülőgép vásárlására.

A Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők (JMSDF) 379,7 milliárd jent kértek két Aegis rendszerrel felszerelt hajó megépítésére, amelyek alternatívát jelentenek Japán szárazföldi Aegis Ashore ballisztikusrakéta-védelmi rendszerére vonatkozó, mára leselejtezett tervéhez. A minisztérium arra számít, hogy az egyes hajók teljes építési költsége eléri a 395 milliárd jent.

A JMSDF emellett 174,7 milliárd jent kért két új többcélú fregatt, az úgynevezett „New FFM” Tokióban való megépítésére.

A védelmi minisztérium közölte, hogy összesen 12 új FFM-et szerez be, amelyek az elkövetkező hat évben a JMSDF Mogami-osztályú FFM-jét váltják majd, és egy év alatt két új hajót építenek. Az új FFM normál vízkiszorítása 4500 tonna, míg a Mogami osztályé 3900 tonna.

Bár az új hadihajó-osztály nehezebb és nagyobb lesz, mint a Mogami osztály, a védelmi tisztviselők szerint az új osztály legénysége mindössze 90 fő lesz, ami megegyezik a Mogami osztályéval.

A JMSDF eredetileg összesen 22 Mogami-osztályú fregatt építését tervezte, miközben Tokió fokozza erőfeszítéseit az ország haditengerészeti erőinek megerősítésére.

Mindazonáltal úgy döntött, hogy 2023-ig összesen csak 12 ilyen fregattot szerez be, és 2024-től új, 12 hadihajóból álló osztályt tervez. Az új fregattok lényegében továbbfejlesztett Mogami-osztályú hajók lesznek.

A védelmi minisztérium közölte, hogy az új osztályú FFM-et nagyobb hatótávolságú rakétákkal, továbbfejlesztett tengeralattjáró-elhárító képességekkel, valamint a különféle tengeri műveletekhez szükséges továbbfejlesztett képességekkel látják el.

A JMSDF emellett 42,3 milliárd jent kért két Izumo-osztályú helikopter-hordozójának – a JS Izumo-nak és a JS Kaga-nak – a Lockheed Martin F-35B vadászrepülőgép-műveleteket lehetővé tevő repülőgép-hordozókká történő átalakítására.

A JMSDF szerint mindkét hajó elvégzi az összes szükséges fejlesztést, hogy F-35B vadászgépeket üzemeltető könnyű repülőgép-hordozókká váljanak a 2027-es pénzügyi évben.

Mindeközben a Japán Szárazföldi Önvédelmi Erők (JGSDF) arra törekszenek, hogy megerősítsék a biztonsági erőfeszítéseket a Japánt körülvevő területeken, különösen a Nansei-szigeteken, Kínát szem előtt tartva.

17,3 milliárd jent kért három manőverezhető hajó beszerzésére a következő pénzügyi évben, hogy biztosítsa a szükséges egységek gyors és megbízható szállítását a japán délnyugati szigetek elleni invázió leküzdéséhez. A védelmi minisztérium szerint a hajók 35 méter hosszúak lesznek.

A jövőre nézve, mivel Japán államadóssága már meghaladja a GDP 260 százalékát – ez a legmagasabb a világon , és kétszer akkora, mint az Egyesült Államoké – szigorú korlátot kell szabni arra vonatkozóan, hogy Tokió mennyit tesz hozzá a növekvő nemzeti hiányhoz. hogy megfeleljen Kína növekvő katonai erejének. Ez még inkább arra készteti Tokiót, hogy nemzetbiztonsága érdekében olyan liberális demokratikus, hasonló gondolkodású nemzetekre támaszkodjon, mint az Egyesült Államok, Ausztrália, az Egyesült Királyság, Olaszország és Dél-Korea.

Forrás:

https://thediplomat.com/2023/09/japans-defense-ministry-requests-largest-ever-budget-for-fiscal-year-2024/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük