Az ARMY-TEHNOLOGY 2023 december 21-én áttekintette 2023 legnagyobb üzleteit a repülési, védelmi és biztonsági iparban, illetve szektorban. Az alábbiakban felidézzük ezen professzionális forrás véleményét arról, hogy szerintük globális közelítésben mely projektek képezték az év legnagyobb 5 üzletét?

A legnagyobb üzletek áttekintésével elmondták, hogy miként alakult át a globális biztonság.

A stratégiai manőverezés és a technológiai fejlődés 2023-as évében a repülőgép-, védelmi és biztonsági szektor példátlan és történelmi jelentőségű üzleteknek volt tanúja, a hazai termelés dominanciájától a háború által befolyásolt beszerzésekig.

2023-ban ezek az ügyletek hozzájárultak az űrhajózási, védelmi és biztonsági környezet alakításához. Ezek a szerződések jól példázzák a nemzet elkötelezettségét érdekeinek védelme mellett egy folyamatosan változó geopolitikai légkörben, amelyben ebben az évben dúl az ukrán-orosz háború, és egy újabb háború tör ki a Közel-Keleten.

Az ezekben az egyezményekben megjelenő stratégiai előrelátás megerősíti a nemzetbiztonságot, és megalapozza a globális kihívások kezelésére irányuló együttműködési erőfeszítéseket.

5. helyezett: az amerikai haditengerészet Trident II programja

A tengeri biztonság területén a Lockheed Martin és a Charles Stark Draper Laboratory  összefogott egy 4,4 milliárd dolláros megállapodásban , megerősítve a Trident II stratégiai fegyverrendszert az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság haditengerészete számára. Ez a szerződés paradigmaváltást jelent, a Trident II D5LE rakétára összpontosítva. 

Ez az üzlet a haditengerészeti szektor egyik legnagyobb megállapodásaként emelkedik ki, megerősítve a tengeri védelem szerepét a globális biztonságban.

4. helyezett: Kanada és az Egyesült Államok egyesíti erőit 88 F-35A repülőgéppel

Észak-Amerika légi fölényre törekszik, ezért Kanada és az Egyesült Államok megállapodásban szilárdítják meg szövetségüket, megnyitva az utat 88 F-35A  Lightning II vadászrepülőgép beszerzéséhez. A 14,2 milliárd dollár értékű Lockheed Martin (a fővállalkozó) a 2026-tól kezdődő szállításokra készül. 

Ez az üzlet azt mutatja, hogy Kanada elkötelezett a légierő képességeinek növelése mellett, és lecseréli az elöregedő CF-18 Hornet repülőgépet. A számokon túl a szerződés képzési programot és fenntartási megoldást is tartalmaz, biztosítva a Kanadai Királyi Légierő működési kiválóságát. 

Tágabb összefüggésben ez a megállapodás az észak-amerikai nemzetek együttműködési erőfeszítéseit tükrözi a légi fölény és a felkészültség fenntartása érdekében a fejlődő fenyegetések korszakában.

3. helyezett: Lengyelország légvédelmét megerősítették 15 milliárd dolláros Patriot szerződéssel

Európa szívében Lengyelország a légvédelem kulcsszereplőjévé válik. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyott egy  15 milliárd dolláros üzletet 48 Patriot M930  indítóállomásra és 644 PAC 3 rakétaállásra Lengyelországban, a kontinens egyik legátfogóbb légvédelmi rendszerével. 

Ez a stratégiai lépés Lengyelország közelmúltbeli vásárlásaiból fakad, beleértve a  Common Anti-Air Modular Missile (CAMM)  és  a PILICA+ légvédelmi ütegeket . Ahogy a geopolitikai feszültségek fokozódnak Kelet-Európában, ez a megállapodás növeli Lengyelország védelmi képességeit és megszilárdítja szövetségesi pozícióját a NATO kollektív biztonsági kereteiben. 

A légvédelmi rendszerek korszerűsítése az ukrajnai konfliktus során rávilágít az ilyen kezdeményezések sürgősségére és az Európai Égbolt-pajzs kezdeményezésen belüli együttműködésre.

2. helyezett: India 26,8 milliárd dolláros védelmi fellendülése – ugrás az önellátás felé

Az indiai szubkontinens kiterjedésében átalakulás bontakozott ki, mivel  India 26,8 milliárd dollárt különített el védelmi beszerzésekre  szárazföldi, légi és tengeri területeken. Az, hogy a Védelmi Beszerzési Tanács jóváhagyta ezt a szükséges területet, jelezte, hogy a kiadások 98%-a belföldről származott. 

Ez a lépés összhangban áll India „Make in India” („Gyártsd Indiában”) kezdeményezésével, amely megerősíti védelmi képességeit és előmozdítja a belföldi termelést. Az AoN a beszerzések széles spektrumát öleli fel, a páncéltörő lőszerektől a Towed Gun Systems-ig, ami az indiai védelmi berendezés modernizálásának holisztikus megközelítését tükrözi. 

A pénzügyi nagyságon túl ezek a beruházások megerősítik a hazai iparágakat, és Indiát a védelmi önellátás új korszakába hajtotta.

1. helyezett: A Lockheed Martin 30 milliárd dolláros F-35-ös szerződést kötött 

A fenti égbolton a Lockheed Martin továbbra is jelentős szereplő maradt, 30 milliárd dolláros szerződéssel 398 darab F-35-ös  vadászrepülőgép gyártására és szállítására . 

Ez a szerződés bevezeti a Technical Refresh-3 (TR-3) néven ismert modernizált hardvert, amely integrált magprocesszorral és fejlett számítási teljesítménnyel bővíti az F-35 képességeit. Az F-35-ös vadászgép egy többfeladatos, ötödik generációs fegyverrendszer. 

Ez a szerződés megerősíti a Lockheed Martin globális repülőipari vezető pozícióját, és hangsúlyozza az F-35 fontos szerepét a nemzetközi biztonság fenntartásában. Együttműködési képessége megerősíti a szövetségeket szárazföldi, tengeri, légi és kiberterületeken, megerősítve a katonai erők eszközeként világszerte.

Címkép:

Forrás:

https://www.army-technology.com/news/the-aerospace-defence-and-security-sectors-biggest-deals-of-2023/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük