Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter december 8-án sajtótájékoztatón az alábbiakat jelentette be:

„Nincs lengyel hadsereg a lengyel fegyveripar nélkül, de nincs lengyel fegyveripar sem a lengyel hadsereg nélkül. A mai napon jóváhagytam egy szerződést, amely a lengyel fegyveres erők fejlesztésének fontos eleme. Újabb 6-tal bővítjük a korábban megrendelt 6 db „Regina” hadosztályt. A megrendelés 152 db Krab tarack beszerzésére vonatkozik a kísérő járművekkel, azaz lőszeres járművekkel, műszaki ellenőrző járművekkel, egyes alakulatok vezénylésére szolgáló járművekkel együtt!”

Egy Regina hadosztály 24 darab KRAB önjáró tarackból és 18 kisegítő járműből áll. Utóbbi az alábbiakat jelenti: 2 parancsnoki és törzsjármű, 9 parancsnoki jármű, 6 lőszerszállító jármű és 1 fegyver- és elektronikai javítóműhelyből.

A megrendelés kiképzési és logisztikai csomagot, valamint több tízezer 155 mm-es tüzérségi lövedék szállítását is tartalmazza.

A megállapodás értéke hozzávetőlegesen 10 milliárd zloty, a megvalósításhoz szükséges forrásokat a Honvédelmi Minisztérium költségvetése tartalmazza. A megállapodás egyéb részleteit és végrehajtásának feltételeit nem hozzák nyilvánosságra.

A lengyel honvédelmi miniszter a tájékoztatójában még az alábbiakat adta elő:

„A lengyel fegyveripar gyártási kapacitását teljes mértékben kihasználjuk. (…) Amikor a lengyel fegyveripar megfelelő termelési kapacitással rendelkezik, megrendeléseinket a lengyel fegyveriparnak adjuk le. (…) Tavaly Huta Stalowa Wola, PGZ, megkötötte a legmagasabb exportszerződést (…) Ez is a lengyel fegyveripar fejlesztési lehetőségének fokmérője. (…) A szinergia szükséges feltétele a Lengyel Köztársaság védelmének erősítésének, de a fejlesztésnek is. a lengyel fegyveripar.”

A Honvédelmi Minisztérium vezetője kiemelte, hogy a lengyel hadseregben jelenleg zajló ilyen kiterjedt modernizáció mind a hazai, mind a külföldi fegyveripar megoldásait igényli. 

„Az időveszteség elkerülése érdekében külföldi beszállítókkal is együttműködünk. A Koreai Köztársasággal való együttműködés a lengyel fegyveripar számára is előnyös. Meggyőződésem, hogy néhány éven belül a fegyveres tarack új változata egy közös lengyel-koreai tarack lesz. Minden jó úton halad, hogy ez a folyamat megtörténjen.” – mondta Błaszczak miniszter

A 155 mm-es KRAB önjáró tarack 52-es kaliberű csövével a tüzérosztály alapvető tűzeszköze, dandár- vagy hadosztály szintű tűztámogatási feladatok ellátására alkalmas.  A KRAB fedett lőállásból akár 40 km távolságból is képes hatékony tüzet vezetni, vagy a cél látótávolságán belül közvetlen tüzet adni. Ezen túlmenően a tarackot modern nagy hatótávolságú és speciális lőszerek tüzelésére alakították ki, akár 40 km-t meghaladó hatótávolsággal.

A Dziennik Zbrojny című kiadvány (lásd a lenti forrást) szerint a Lengyelország számára rendelt rendelt KRAB önjáró fegyverek összlétszáma 352-re növekszik.

Megemlítjük, hogy a https://www.wojsko-polskie.pl/ forrás (lásd lent) december 2-án arról számolt be , hogy Lengyelország további 152 darab koreai önjáró K9 tarackot rendelt két változatban: 6 db önjáró tarack K9A1 változatban 2025-ben, és 146 db önjáró tarack K9PL változatban 2026-2027-ben. A szerződés értéke: 2,6 milliárd dollár.

Címkép: Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter aláírja a 152 KRAB megrendelésére vonatkozó szerződést

Források:

https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/umowa-na-152-kraby-dla-wojska-polskiego-zatwierdzona

https://dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,1,11952,aktualnosci-z-polski,umowa-na-dostawy-kolejnych-ahs-krab

https://www.wojsko-polskie.pl/au/articles/aktualnosci/dodatkowe-haubice-samobiezne-dla-wojska-polskiego/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük