Forrás: Rheinmetall sajtóközlemény

A Bundeswehr 120 mm-es harckocsi lőszereket rendel a Rheinmetalltól. A meglévő keretmegállapodások volumene 4 milliárd euróra bővült

A német Bundeswehr 4 milliárd euróra bővítette a Rheinmetallal kötött, harckocsi-lőszer szállítására vonatkozó, meglévő keretmegállapodást. A megrendelés aláhúzza a Rheinmetall szerepét a német fegyveres erők 120 mm-es harckocsi lőszereinek fő szállítójaként. Ez is tükrözi a német hadsereg elkötelezettségét képességei újjáépítése és lőszerkészleteinek növelése iránt az új biztonsági helyzet miatt. A keretmegállapodás jelentős mennyiségű harckocsi lőszert tartalmaz az ukrán fegyveres erők számára is.

A most aláírt keretmegállapodás alapján a Bundeswehr több százezer 120 mm x 570 cal méretű lövedéket tud beszerezni. Ez egy szolgálati és gyakorló lőszer, amellyel például a Leopard 2 fő harckocsi tüzel. Mintegy 309 millió euró értékű lőszer első lehívása közvetlenül a szerződés aláírása után történt.

A szállítási terjedelem magába foglalja a többcélú, nem programozható biztosítékkal ellátott harckocsi lőszert, valamint egy másik változatot is, amely három különböző gyújtási módra programozható: becsapódáskor történő detonáció időkésleltetéssel és anélkül, valamint időzített airburst funkció. A megrendelés különböző típusú gyakorló lőszereket is magába foglal, amelyek csökkentett hatótávolsággal és alacsonyabb költséggel rendelkeznek, de egyébként hasonló ballisztikus jellemzői vannak.

Sok Leopard 2 felhasználó nemzet számára a Rheinmetall a legfontosabb lőszer szállítója a harckocsi 120 mm-es sima csövű főfegyverzetéhez. Németország és több partnerország fegyveres erői keretszerződést kötöttek a Rheinmetallal, hogy biztosítsák a folyamatos, hosszú távú lőszerellátást, ami viszont lehetővé teszi a gyártási folyamat jobb tervezését és a meglévő kapacitás optimális kihasználását. A szerződés időtartama alatt folyamatosan zajló különféle típusú lőszerek gyártása és az ebből adódó gyors rendelkezésre állás miatt a keretszerződés egyértelmű logisztikai előnyöket kínál. A Rheinmetall számára ez a szerződéses megállapodás biztosítja a harckocsi lőszer kapacitásának kihasználását az elkövetkező években.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük