Az ukrán hírszerzés listát mutatott be a cikk szerzőjének a többnyire amerikai gyártmányú mikrochipekről, amelyeket elfogott vagy megsemmisített orosz katonai felszereléseken találtak

Forrás: https://www.thedrive.com/the-war-zone/captured-russian-weapons-are-packed-with-foreign-microchips	2022. május 27. 15:47
Írta: HOWARD ALTMAN

Az ukrán erők több elfogott vagy részben megsemmisült orosz katonai felszerelés szétszerelésekor megállapították, hogy az eszközök jelentősen támaszkodtak a külföldi mikrochipekre, különösen az Egyesült Államokban gyártottakra. Az ukrán hírszerzés megosztotta alkatrészlistáját a The War Zone- nal.
A szóban forgó chipeket a radarral felszerelt 9S932-1 légvédelmi parancsnoki járműben (a nagyobb Barnaul-T rendszer része), a Pantsir légvédelmi rendszerben, egy Ka-52 „Aligator” támadó helikopterben, és egy Kh-101 (AS-23A Kodiak) cirkáló rakétában találták.
Az alkatrészlista az eddigi legrészletesebb információkat kínálja arról, hogy az oroszok milyen mértékben szereznek be kritikus mikrochipeket, félvezetőket és egyéb alkatrészeket. A listákon szereplő tételek komoly kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy Oroszország képes-e előállítani azokat a technológiai alkatrészeket, amelyekre a hadigépezet támaszkodik, és hogy az olyan országok, mint az Egyesült Államok képesek-e biztonságban tartani ezeket a technológiákat – mondja egy szakértő a The War Zone-nak.
A Barnaul-T légvédelmi parancsnoki állomás járművével kapcsolaban például az ukrán hírszerzés azt közölte, hogy szakemberei nyolc olyan amerikai gyártótól származó mikrocsipet találtak a kommunikációs rendszereiben, mint az Intel, a Micrel, a Micron Technology és az Atmel Corp.
Az ukrán szakemberek öt amerikai gyártmányú - az AMD, a Rochester Electronics, a Texas Instruments és a Linear Technology által gyártott - chipet is találtak egy Pantsir légvédelmi rendszer iránykeresőjében.
A Kh-101 cirkálórakétában legalább 35 amerikai gyártmányú chipet találtak, köztük a Texas Instruments, az Atmel Corp. Rochester Electronics, a Cypress Semiconductor, a Maxim Integrated, a XILINX, az Infineon Technologies, az Intel, az Onsemi és a Micron Technology által gyártott chipeket.
A Ka-52 Aligator torony elektro-optikai rendszerétben az ukrán szakemberek 22 amerikai és egy koreai gyártmányú chipet találtak. Az amerikai gyártók közé tartozott a Texas Instruments, az IDT, az Altera USA, a Burr-Brown, az Analog Devices Inc., a Micron Technology, a Linear Technology és a TE Connectivity.
Míg az Egyesült Államok és számos más nemzet szankciókat vezetett be, miután Oroszország február 24-én megkezdte invázióját, amely megakadályozta számukra a mikrochipeket is magában foglaló berendezések eladását, semmi sem utal arra, hogy az elfogott vagy megsemmisített orosz eszközökben lévő chipek bármelyike megsértette volna ezeket a rendelkezéseket. Valójában a gyártók egy részét korábban más cégek magukba olvasztották.
Az IDT-t például a japán Renesas cég vásárolta meg 2019-ben. A Micrelt a Microchip Technology Incorporated 2015-ben. Az Atmel Corp.-t 2016-ban a Microchip Technology  vásárolta meg. A Cypress Semiconductor Corp.-t 2020-ban az Infineon Technologies vásárolta meg. Az Alterát 2015-ben vásárolta meg az Intel, a Burr-Brownt pedig a Texas Instruments 2000-ben.
Az orosz fegyverekben talált mikrochipek eredete nem tisztázott. Ezeket a chipeket nem feltétlenül közvetlenül a gyártóktól kellett beszerezni. Ezenkívül az újrahasznosított chipeknek hatalmas és nagyrészt szabályozatlan piaca van, amely nagyrészt Kínából származik, és sok közülük meglehetősen réginek tűnik.
Az alkatrészlistát szolgáltató ukrán hírszerzési tisztviselők szintén nem tudták megmondani, honnan származnak a chipek.
De Skip Parish, a NATO és az Egyesült Államok hadseregének drónellenes/irányított energiafegyverek/elektronikus hadviselés/vörös csapatok szakértője, áttekintette az ukrán hírszerzés által biztosított összetevők listáját, és azt mondta, hogy ezek számos kérdést vetnek fel. Véleménye szerint ez rávilágít a „nyugati technológiától való teljes függésre” az „orosz fegyverrendszerek kulcsfontosságú érzékeny munkarészeiben – a célzásban, a navigációban, a kommunikációban és a fegyver működtetésben” lévő integrált chipkészletek alkalmazásaiban. Azt is bemutatja, hogy a Nemzetközi Fegyverforgalmi Szabályzatban „az Egyesült Államok ellenőrzése meghibásodott vagy nem létezik”, 
Május 11-én Gina Raimondo kereskedelmi miniszter a szenátusi meghallgatáson azt mondta, hogy az Oroszország elleni szankciók arra kényszerítik Oroszországot, hogy alternatív forrásokat keressen a kulcsfontosságú összetevőkhöz. "Ukránoktól olyan jelentéseink vannak, hogy amikor orosz katonai felszerelést találnak, az tele van félvezetőkkel, amelyeket mosogatógépből és hűtőszekrényből vettek ki" - vallotta Raimondo, aki nemrég találkozott Ukrajna miniszterelnökével.
Míg például a készülékekben található alkatrészeket nehezebb megakadályozni, hogy rossz kezekbe kerüljenek, Parish szerint az Egyesült Államok tisztviselői jogosultak megakadályozni a kettős felhasználású chipek szállítását, ha úgy ítélik meg, hogy az alkalmazás kritikus katonai felhasználású. Szerinte ez rávilágít és felkínálja az egyértelmű utat az orosz fegyverek sikerének megállításához anélkül, hogy ott lennének. A technológiai szállítás leállítása a hazai program öszeomlását eredményezheti az az Egyesült Államok és szövetségesei, Ausztrália, Kanada, Új-Zéland és az Egyesült Királyság révén, együttes nevén „Öt Szem”.
Míg Raimondo azt vallotta, hogy Ukrajna szerint az oroszok készülékalkatrészeket használtak a tankjaikban, de ez nem valószínű, hogy az ukrán hírszerzés által kidolgozott érzékenyebb rendszerek esetében ez a helyzet – mondta Parish.
"A Ka-52 helikopter optikája és a rakétairányító rendszerek jelentik a legnagyobb gondot" - mondta.
A War Zone megkereste a történetben megnevezett összes mikrochip-gyártót, és többen ragáltak. A legtöbben azt mondták, hogy már nem üzletelnek Oroszországgal. Sokan azt mondták, hogy vagy nem tudják, vagy nem tudják ellenőrizni, hogy hová kerülnek a chipjeik. Egy cég pedig vitatta az ukrán hírszerzés azon állítását, hogy chipjeit orosz katonai felszerelésekben találták meg.
Az Onsemi szóvivője például rámutatott, hogy cége chipjei nem katonai minőségűek, így könnyen beszerezhetők. Stefanie Cuene, az onsemi PR-vezetője elmondta, hogy cége chipje „árucikk, nem katonai minőségű, és bárhol elérhető a nyílt piacon”.
„Már komoly aggodalommal szemléltük az ukrajnai háborút” – mondta Gregor Rodehüser, az Infineon Technologies szóvivője a The War Zone-nak. "Az Ön üzenete elmélyíti ezeket az aggodalmakat."
"Bár nem tudjuk konkrétan kommentálni a témát, az Infineon megfelelő intézkedéseket hajtott végre a szankciók betartása érdekében." Az ukrajnai háború kezdete után „leállítottunk minden közvetlen és közvetett szállítást Oroszországba, Fehéroroszországba és Ukrajna megfelelő, Oroszország által támogatott régióiba. Ez magába foglalja a technikai támogatást is."
Rodehüser szerint az Infineon Technologies „még nem talált bizonyítékot termékeink katonai felhasználására Oroszországban. Ezért megvizsgáljuk a vevőket és a termékeinket beszerző piacokat, hogy megfeleljenek a jogi exportszabályozásnak.”
Az Intel azt mondta, bár nem tudhatják, hová kerülnek a chipjeik, már nem üzletelnek sem Oroszországgal, sem Fehéroroszországgal. „Bár nem mindig tudjuk, és nem is tudjuk ellenőrizni, hogy ügyfeleink milyen termékeket hoznak létre, vagy milyen alkalmazásokat fejleszthetnek ki a végfelhasználók, az Intel nem támogatja és nem tolerálja, hogy termékeinket emberi jogok megsértésére használják fel” – mondta Penny Bruce, az Intel vállalati kommunikációs igazgatója. „Amikor tudomásunkra jut egy olyan aggodalom, hogy egy üzleti partner az Intel-termékeket emberi jogok megsértésével kapcsolatban használja, korlátozzuk vagy beszüntetjük a harmadik féllel folytatott üzleti tevékenységet mindaddig, amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy az Intel termékeit nem használják megsérteni az emberi jogokat."
Az Intel – mondta Bruce – „mind az oroszországi, mind a fehéroroszországi ügyfelek számára felfüggesztett minden szállítást”. Továbbá: „Az Intel továbbra is betartja az összes vonatkozó exportszabályozást és szankciót azokban az országokban, ahol működik; ez magában foglalja az Egyesült Államok és a szövetséges nemzetek által Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben kiszabott szankciók és exportellenőrzések betartását."
Az Analog Devices "elkötelezett az Egyesült Államok, az EU és más országok törvényeinek, beleértve az exportellenőrzést, a kereskedelmi szankciókat és szabályozásokat, teljes mértékben megfelel" - mondta Ferda Millan, a vállalat szóvivője.
A TE Connectivity eközben vitatta az ukrajnai hírszerzési komponenslistát. „Keresést végeztünk az alkatrész-adatbázisunkban, és nem találtunk egyezést az Ön által megadott cikkszámmal” – mondta Jeff Cronin, a cég szóvivője.
Korábban is felmerült az a kérdés, hogy a szankciók ellenére az orosz katonai felszerelésekbe kerülnek be külföldi alkatrészek.
Miután Oroszország 2014-ben először megtámadta Ukrajnát, korábbi szankciók sújtották. Ezek azonban láthatóan nem bizonyultak bolondbiztosnak.
Nem világos, hogy a Kereskedelmi Minisztérium mennyire aggódhat amiatt, hogy az ukrán hírszerzés szerint az orosz légvédelmi rendszereken, helikoptereken és cirkálórakétákon találtak mikrochipeket. A minisztérium péntek délutánig nem reagált a hozzászólásra. Értesíteni fogjuk, mit mondanak, ha válaszolnak.
Már most sok bizonyíték van arra, hogy a fennálló szankciók ártanak az orosz védelmi iparnak. Ukrajna pedig azt állítja, hogy az Oroszország által használt régebbi alkatrészek, különösen a Kh-101-ben, kevésbé hatékonyak. De tekintettel arra, hogy Oroszország támaszkodik a nagyszámú mikrochipre, félvezetőre és más alkatrészekre – és szoros kapcsolatait Kínával, amely ezen alkatrészek vezető gyártója és újrahasznosítója –, a szankciók hosszú távú hatásaira, legalábbis az olyan magasszintű technológiai alkatrészek esetében, mint a chipek, még várni kell. Ugyanígy az Egyesült Államok reakciójára is az alkalmazott chipek vonatkozásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük